Veelgestelde vragen

Bekijk op deze pagina alle veelgestelde vragen. Staat jouw vraag er niet tussen? Neem dan contact met ons op. Houd er rekening mee dat de onderstaande informatie onder voorbehoud van wijzigingen is.

Veelgestelde vragen - COVID-19

Wat is de nieuwe datum van Maastrichts Mooiste?

De 17e editie vindt plaats op zondag 12 juni 2022. 

Waarom is Maastrichts verplaatst?

Statement maandag 12 april 2021
Maastrichts Mooiste is vanwege de coronapandemie voor 2021 van de kalender gehaald. Met het oog op de huidige stand van zaken rond COVID-19 is het vrijwel uitgesloten dat Maastrichts Mooiste, zoals gepland, op 13 juni 2021 op een veilige manier door zou kunnen gaan. De eerstvolgende editie van het populaire hardloopevenement zal op zondag 12 juni 2022 worden georganiseerd. De startbewijzen voor de vorig jaar al eens uitgestelde Maastrichts Mooiste blijven geldig.

Wat gebeurt er met mijn inschrijving?

Gezien de uitzonderlijke omstandigheden rondom COVID-19 blijven de in 2020 aangeschafte startbewijzen van alle ingeschreven en betalende deelnemers, afwijkend van onze algemene voorwaarden, geldig voor de volgende editie in 2022. Je hoeft hiervoor (nog) niets te doen.

Wat als ik niet kan deelnemen op de nieuwe datum?

Gezien de uitzonderlijke omstandigheden rondom COVID-19 bieden we alle individueel ingeschreven en betalende deelnemers de mogelijkheid om hun startbewijs, afwijkend van onze algemene voorwaarden, zonder extra kosten via ons vraag en aanbod-platform over te dragen aan iemand anders. Mocht je jouw startbewijs op korte termijn niet kunnen overdragen via het platform, kun je er ook voor kiezen jouw startbewijs nog even te behouden en later nogmaals aan te bieden. Biedt dit geen oplossing? Neem dan contact met ons op o.v.v. jouw bevestigingsnummer. 

Hoe kan ik mijn inschrijving kosteloos overdragen?

Gezien de uitzonderlijke omstandigheden rondom COVID-19 bieden we alle ingeschreven deelnemers, afwijkend van onze algemene voorwaarden, de mogelijkheid om hun startbewijs (zonder extra kosten) over te dragen aan iemand anders via ons vraag en aanbod-platform. Je kunt er ook voor kiezen jouw startbewijs te behouden. Blijkt later dat je toch niet kunt deelnemen, kun je jouw startbewijs alsnog overdragen via het platform.

Kan ik van afstand wijzigen?

Dit kan zodra de inschrijving geopend is, mits de gewenste afstand nog niet is uitverkocht. Wijzigen naar een hogere afstand kan met als voorwaarde dat het verschil in prijs wordt voldaan. Bij wijziging naar een lagere afstand, vindt geen restitutie van het inschrijfgeld (of een deel daarvan) plaats. 

Stappenplan
- Log in op jouw account. De link en het wachtwoord staan in de bevestigingsmail;
- Klik op ''race wijzigen''; 
- Kies de afstand die je wilt lopen en klik op ''doorgaan''.
- Als je voor een hogere afstand hebt gekozen en er is prijsverschil, dien je het verschuldigde bedrag af te rekenen door op ''afrekenen'' te klikken.

Kan ik me al inschrijven voor 2021?

Nee, momenteel is het niet mogelijk om je in te schrijven. Als je op zoek bent naar een startbewijs, kun je kijken of je er een kunt bemachtigen via ons vraag en aanbod-platform.

Ik stond ingeschreven voor de Kids Run, maar in 2022 ben ik daar te oud voor. Wat nu?

Het inschrijfgeld voor kinderen die in 2022 te oud zijn, wordt gerestitueerd.

Ik heb me opgegeven als vrijwilliger. Moet ik me opnieuw opgeven voor de nieuwe datum?

Jouw inschrijving als vrijwilliger gaat automatisch mee naar de nieuwe datum(s). Ben je door de nieuwe datum verhinderd op één of meerdere dagen of kan je juist extra helpen? Laat dit graag zo spoedig mogelijk weten via een mail naar vrijwilligers@golazo.com o.v.v. ‘wijziging inschrijving vrijwilliger Maastrichts Mooiste met daarin vermeld jouw naam, mailadres en de wijziging.

Ik heb een Energylab schema besteld bij mijn inschrijving, kan ik dit schema opnieuw gebruiken voor de nieuwe datum?

Indien je een Energylab schema hebt besteld, kun je dit schema verplaatsen voor de editie op de nieuwe datum. Je kunt het best het schema uit de agenda verwijderen en opnieuw inplannen. Dit doe je als volgt:

 • Navigeer in het menu (drie streepjes linksboven) naar 'mijn komende trainingen';
 • Klik op 'schema agenda verwijderen', net boven jouw schema en bevestig;
 • Het schema is zichtbaar in jouw archief (deze vind je op de homepage bij 'trainingsschema's > archief';
 • Je kunt jouw schema hier opnieuw inplannen.

Inschrijving

Ik heb geen bevestigingsmail ontvangen, wat nu?

Als je je hebt ingeschreven, ontvang je automatisch een bevestiging per e-mail. Zorg dus dat jouw e-mailadres correct is ingevuld.

Heb je geen bevestigingsmail ontvangen? Het kans soms even duren voordat je de bevestigingsmail ontvangt. Controleer ook je spam folder als je de e-mail niet binnen 30 minuten hebt ontvangen. Indien je ook daar niets hebt ontvangen, neem dan contact op met de organisatie.

Hoe kan ik inschrijven als bedrijf?

Heb je hulp nodig bij het inschrijven van een nieuw of bestaand team? Lees dan deze praktische handleidingen door:

- Het stappenplan voor het aanmelden, invoeren en wijzigen van een team
- Het stappenplan voor het deelnemen aan een bestaande team

Hoe kan ik inschrijven als school?

Maastrichts Mooiste stimuleert kinderen om te bewegen en laat de jeugd kennismaken met de loopsport. Naast de Mini Run (300 m) en Kids Run (1 EM) bestaat voor de oudere en/of meer getrainde scholieren de mogelijkheid om mee te doen aan de 5 km. Heb je hulp nodig bij het aanmaken of bij het inschrijven van een bestaande groep? Lees dan deze praktische handleiding door:

- Het stappenplan voor het aanmelden, invoeren en wijzigen van een groep.

Kan ik een event shirt bestellen?

Deelnemers aan Maastrichts Mooiste kunnen zolang de voorraad strekt bij hun inschrijving een event shirt bestellen voor €20,-.

De ontwerpen en maattabellen worden spoedig gepubliceerd.

Hoe bestel ik een coachnummer?

Bij deelnemers aan de Kids Run 1 EM en de Mini Run 300 m is het mogelijk om een coachnummer te bestellen.

Een coachnummer is te bestellen via het online inschrijfformulier voor €2,50 voor de Kids Run en gratis voor de Mini Run.

Krijg ik als student korting op mijn inschrijving?

Studenten krijgen korting bij deelname aan Maastrichts Mooiste. De korting bedraagt €2,50 voor de 10 EM, 10 km en 5 km.


Voorwaarden studenten korting

 • Als student sta je ingeschreven aan een voltijdse dagopleiding aan een Nederlandse universiteit, een Nederlandse HBO-instelling of een Nederlandse MBO-instelling.
 • Je bent tussen de 16 en 30 jaar op de dag van het evenement.
Welke leeftijd moet ik hebben om deel te mogen nemen?

Voor de leeftijdlimieten gelden de leeftijden op de dag van het evenement:

 • 10 Engelse Mijl: 16 jaar 
 • 10 km: 14 jaar
 • 5 km: 12 jaar
 • Kids Run (1 EM): 4 t/m 12 jaar
 • Mini Run (300 m): 0 t/m 4 jaar
Kan ik van startvak wijzigen?

De indeling van de startvak(ken) wordt bepaald op basis van jouw opgegeven verwachte eindtijd in het inschrijfformulier. In verband met de productie van de startnummers is het mogelijk om tot en met 24 mei je verwachte eindtijd in te vullen. Vanaf 25 mei worden alle deelnemers automatisch in het laatste startvak ingedeeld. Let op: Wijzigen van startvak is dan niet meer mogelijk.

Hoe kan ik mijn inschrijving wijzigen?

Bekijk voor meer informatie over het wijzigen van jouw inschrijving de algemene voorwaarden. Wil je jouw inschrijving wijzigen? Log in met jouw account

Let op: het is niet mogelijk om zelf jouw naam, e-mailadres, geboortedatum of geslacht aan te passen. Neem hiervoor contact op met de organisatie. 

Kan ik mijn afstand wijzigen?

Ja. Van afstand wijzigen is mogelijk mits deze afstand nog niet is uitverkocht. Bij wijziging van de afstand waarvoor ingeschreven is, vindt geen restitutie van inschrijfgeld, of deel daarvan, plaats. Wijzigen naar een hogere afstand kan met als voorwaarde dat het verschil in prijs tussen beide afstanden wordt voldaan.

Stappenplan voor wijzigen afstand

 1. Log in op je account. De link en het wachtwoord hiervoor heb je ontvangen in je bevestigingsmail.
 2. Als je bent ingelogd klik je op “race wijzigen”:
 3. Kies jouw nieuwe afstand en klik op "doorgaan".
 4. Bij wijziging naar een lagere afstand dan waarvoor ingeschreven is, vindt geen restitutie van inschrijfgeld plaats. Bij wijziging naar een hogere afstand dan waarvoor ingeschreven is, dient u het verschuldigde bedrag af te rekenen door op "afrekenen" te klikken.
Wanneer sluit de inschrijving?

De inschrijving van een onderdeel sluit zodra alle startnummers voor deze afstand zijn uitverkocht.

Wat zijn de algemene voorwaarden?

Hier kun je de algemene voorwaarden vinden.

Race day

Wanneer is Maastrichts Mooiste?

Zondag 14 juni 2020

 • 10 Engelse Mijlen
 • 10 km
 • 5 km
 • Kids Run 1 EM (1.609 m)
 • Mini Run 300 m

Bekijk hier het volledige programma.

Krijg ik mijn startnummer toegestuurd of moet ik hem ophalen?

Startnummer toegestuurd

Indien je je uiterlijk 24 mei 2020 hebt ingeschreven en in het inschrijfformulier hebt aangegeven dat je je startnummer thuisgestuurd wil krijgen, dan krijg je jouw startnummer en de daarbij behorende tag uiterlijk in de week voor het evenement per post toegestuurd.

Startnummer ophalen

Indien je in het inschrijfformulier niet gekozen hebt voor de optie om je startnummer thuisgestuurd te krijgen, dan kan je jouw startnummer ophalen bij de startnummers uitgifte op de Markt met het afhaalbewijs dat je van ons begin juni ontvangt per e-mail.

Download jouw afhaalbewijs uit jouw mail én print het uit. Uitsluitend op vertoon van jouw geprinte afhaalbewijs krijg je jouw startnummer overhandigd. Eventueel kan het startnummer door een ander persoon worden opgehaald in ruil voor het geprinte afhaalbewijs. Het startnummer daarentegen is strikt persoonlijk en mag niet zonder toestemming vooraf van de organisatie aan een ander worden overgedragen. 

Het aan jou toegekende startvak en starttijd staan op jouw afhaalbewijs. Let op: het is dan niet mogelijk om van startvak te wijzigen.

Geen afhaalbewijs ontvangen?

Het is mogelijk dat de nieuwsbrief met het afhaalbewijs in jouw spambox terecht is gekomen. Controleer ook die box. Indien je ook daar niets hebt ontvangen, of je bent afgemeld voor onze nieuwsbrieven, kom dan naar de balie "Kopie afhaalbewijs" op het evenemententerrein, dan ontvang je ter plekke een kopie afhaalbewijs. Het is niet mogelijk om per e-mail nogmaals een afhaalbewijs te sturen.

Openingstijden

 • Zondag 14 juni: Vanaf 10.30 uur

 *Tijden op voorbehoud van wijzigingen

Hoe reis ik naar de start?

Wij adviseren deelnemers en toeschouwers zoveel mogelijk met het openbaar vervoer te reizen. Houd er rekening mee dat veel wegen zijn afgesloten en het zal erg druk zijn in de stad. Hier lees je hoe je het gemakkelijkst naar de start reist.

Waar is de start?

De starts van alle afstanden van Maastrichts Mooiste 2020 bevinden zich op de Markt. 

In welke startwave start ik?

Begin juni ontvang je per mail welke startwave aan jou is toegewezen. Jouw startwave staat ook op je startnummer. 

Mag ik mijn rugtas of camelbag meenemen in het startvak?

We adviseren je in loopkleding aan de start te komen. Het is niet toegestaan om tassen/rugzakken mee te nemen in de startvakken (m.u.v. camelbags) of onbeheerd achter te laten rondom het evenemententerrein of parcours. Alles wat onbeheerd wordt achtergelaten wordt verwijderd en weggegooid in verband met de veiligheid rondom Maastrichts Mooiste.

Is er onderweg muziek op het parcours?

Op de dag van Maastrichts Mooiste staan er bij de 10 EM verschillende muziekpunten langs het parcours om de deelnemers aan te moedigen en toeschouwers te entertainen. Ook langs het parcours van de 5 km en 10 km staan meerdere muziekpunten.


Wil jij je aanmelden als band, DJ of orkest? Stuur dan even een e-mail naar info@maastrichtsmooiste.nl.

Hoe zien de parcoursen eruit?

Hier kun je de parcourskaarten bekijken.

Wat zijn de starttijden?

Bekijk hier het volledige programma van Maastrichts Mooiste.

Waar is de finish?

De finish is bij de Markt. Je wordt verzocht na het passeren van de finishstreep door te lopen om zo voor een vlotte doorstroming te zorgen. Bij de finish dien je daarom de aanwijzingen van de organisatie strikt op te volgen.

In het verzorgingsgebied na de finish ontvang je jouw medaille, iets te drinken en een stuk Limburgse vlaai. Er zijn kramen waar je water, bananen en thee kunt krijgen. Het afgezette gedeelte achter de finish is alleen toegankelijk voor deelnemers en de organisatie, dus niet voor toeschouwers of begeleiders. 

Finishcertificaat

Elke finisher krijgt een persoonlijk downloadable finishcertificaat. Deze is te vinden op jouw persoonlijke uitslagenpagina.

Finishfoto

Marathon-photos.com is de officiële fotograaf voor de NN Marathon Rotterdam. Alle deelnemers worden gefotografeerd op meerdere plekken van het parcours en natuurlijk bij de finish. Ook worden er persoonlijke filmpjes gemaakt. Dus zorg dat jouw startnummer goed zichtbaar is en lach naar de camera. Op jouw uitslagenpagina staat de link waar jij de foto’s en filmpjes kunt bekijken en bestellen.

Is er douchegelegenheid?

Nee, er is tijdens Maastrichts Mooiste geen douchegelegenheid.​

Krijg ik een medaille?

Alle deelnemers ontvangen na het passeren van de finishstreep een medaille als herinnering aan het evenement. Bovendien kun je je medaille laten graveren met je naam en eindtijd.

Kan ik na afloop mijn medaille laten graveren?

Ja, na afloop kun je direct jouw medaille laten graveren. In het inschrijfformulier kun je hiervoor "medaille graveren" aanvinken. Als je het bij jouw inschrijving aangeeft, bedragen de kosten hiervoor voor de Kids Run, de 5 km, 10 km en de 10 Engelse Mijl € 7,00.

Worden er foto's gemaakt?

Marathon-Photos.com is de officiële fotograaf voor Maastrichts Mooiste. Alle deelnemers worden gefotografeerd op meerdere plekken langs het parcours en natuurlijk op de finish. Ook worden er persoonlijke filmpjes gemaakt. Dus zorg dat je startnummer goed zichtbaar is en lach naar de camera.

Waar vind ik specifieke informatie over de Business Runs?

Op deze pagina kun je alle specifieke informatie over de Business Runs vinden, zoals informatie over het deelnemerspakket, etc. 

Is er een prijsuitreiking?

10 Engelse Mijl

Bij de 10 Engelse Mijl zijn er per categorie ereprijzen voor de eerste drie finishers.

10 km

Bij de 10 km zijn geen leeftijdscategorieën, uitsluitend onderverdeling in man en vrouw. Per geslacht zijn er ereprijzen voor de plaatsen 1, 2 en 3 overall.

5 km

Bij de 5 km zijn geen leeftijdscategorieën, uitsluitend onderverdeling in man en vrouw. Per geslacht zijn er ereprijzen voor de plaatsen 1, 2 en 3 overall.

Kids Run 1 EM

Bij de Kids Run 1 EM zijn er per leeftijdscategorie ereprijzen voor de eerste finisher bij de jongens en bij de meisjes.

Wat zijn de tijdlimieten?
 • 10 Engelse Mijl: 2 uur en 15 minuten
 • 10 km: 1 uur en 30 minuten
 • 5 km: 45 minuten

Deelnemers die na de deadline de finish passeren, worden niet meer opgenomen in de wedstrijduitslag en ontvangen geen medaille.

Is er tijdregistratie?

Bij de 10 EM, 10 km, 5 km en de Business Runs zal de MYLAPS BibTag worden gebruikt voor het registreren van je tijd. Achter op je startnummer (Bib) bevindt zich een elektronische chip (Tag) en een kunststof afstandhouder. BibTag maakt het registreren van je tijden heel eenvoudig, het enige wat je moet doen is het correct dragen van het startnummer.

Informatie om een goede tijdregistratie te garanderen

 • Draag het startnummer zichtbaar op de borst. Bedek het startnummer niet met een jack of met je handen tijdens het passeren van de matten op de start- en finishlijn. Deze matten vangen het signaal van je BibTag op. (Let ook op met het indrukken van je eigen stopwatch op de start- en finishlijn).
 • Vouw of kreukel het startnummer niet. Zeker niet op de plaats waar de Tag zit.
 • Gebruik vier speldjes op de hoekpunten van het startnummer, doorboor de Tag niet.
 • Verwijder de kunststof afstandhouder niet.
 • De BibTag werkt op basis van een andere technologie dan de MYLAPS ChampionChip. Daarom kun je tijdens dit evenement geen gebruikmaken van je gele of groene MYLAPS ChampionChip. Je kunt je MYLAPS ChampionChip echter gewoon aan je schoen laten zitten, deze stoort niet op het BibTag syteem.

De Tags hoeven niet ingenomen te worden na de race, je kunt het startnummer (met Tag) als souvenir bewaren of bij het gewone afval weggooien (kunststof).

Wat is de officiële tijd?
De brutotijd is de officiële tijd. Deze start op het moment dat het startschot valt en stopt op het moment dat je de finish passeert. De nettotijd is de tijd die start op het moment dat je de mat op de startlijn passeert en stopt als je de finish passeert. Deze nettotijd wordt als extra service vermeld.

Waar vind ik mijn uitslag?

Alle uitslagen worden direct na afloop op de website gepubliceerd. De bruto tijd is de officiële tijd. Uitslagen van editie 2019 vind je hier.

Wat is het wedstrijdreglement?

Wat is het wedstrijdreglement?
Klik hier voor het 
wedstrijdreglement.

Mijn uitslag klopt niet, hoe kan ik deze aanpassen?

Voor opmerkingen en vragen over jouw uitslag, stuur een e-mail naar Mylaps Event Timing. Vermeld daarbij je startnummer en eventueel zelf geklokte tijden.

Overig

Hoe bereid ik mij het beste voor op mijn race?

Wil jij perfect voorbereid aan de start van Maastrichts Mooiste verschijnen? Dan biedt MyEnergyLab het ideale platform om verantwoord en veilig jouw sportieve doel te bereiken. Je kunt het trainingsschema aanschaffen bij jouw inschrijving.

 •  Speciale prijs: € 5,00 voor een trainingsschema van 8 tot 24 weken (normale prijs: € 1,- per week). Nadat jouw inschrijving is ontvangen, krijg je binnen enkele dagen een e-mail van MyEnergyLab met je persoonlijke vouchercode.
Wat is het goede doel van Maastrichts Mooiste?

Het goede doel voor Maastrichts Mooiste 2020 is KWF.

Welke leeftijdscategorieën worden er bij Maastrichts Mooiste gehanteerd?

Toekenning van de leeftijdscategorie bij de 10 EM en Kids Run 1 EM vindt plaats aan de hand van jouw leeftijd op de dag van het evenement. Bekijk hier de indeling.

Overige afstanden
Bij de 10 km, 5 km zijn geen leeftijdscategorieën, uitsluitend onderverdeling in man en vrouw.

Is er een wachtlijst voor uitverkochte afstanden?

De inschrijving van een onderdeel sluit zodra alle startnummers voor deze afstand zijn uitverkocht. Er is geen wachtlijst.

Welke vrijwilligerstaken zijn er en hoe kan ik mij aanmelden als vrijwilliger?

Dankzij de medewerking en het enthousiasme van vrijwillige medewerkers kan Maastrichts Mooiste elk jaar weer succesvol worden georganiseerd. Wij danken alle vrijwilligers bij voorbaat voor hun aanwezigheid en inzet. 

Wil jij ook als vrijwilliger aan de slag en een topsportevenement van dichtbij meemaken? Bekijk de spelregels eerst en kies op welke manier jij bij onze organisatie betrokken wilt zijn. Klik hier voor meer informatie

Wat wordt er medisch geadviseerd?

Adviezen in de voorbereiding en vóór de loop
1. Als je problemen hebt met jouw gezondheid, die een verhoogd risico geven op hart / vaatziekten, zoals overgewicht, hoge bloeddruk, te hoog cholesterol, suikerziekte, al eerder opgetreden hart / vaatziekten, danwel veel voorkomen hiervan in de familie, of indien je vaak blessures hebt, adviseren wij je een sportkeuring op een Sport Medisch Adviesbureau (S.M.A) of sportpoli. Op de website www.sportzorg.nl kun je meer informatie vinden over keuringen, manieren van testen en evt. ook een vragenlijst invullen, m.n ook een cardio/vasculaire vragenlijst. Na invulling daarvan kun je bepalen of het voor jou zinvol is om je op hart / vaatgebied medisch te laten keuren.

2. Kleding en weer:

 • Boven 15 graden en zeker 20 graden moet je je kleden in lichte ventilerende kleding, anders kan het lichaam de warmte niet kwijt en dreigt warmtestuwing. (geen katoen; dat houdt het vocht vast)

 • Bij koud weer (5 graden en voor langzame lopers 10 graden) is een thermo-shirt op de huid de beste keuze. Draag erover heen een dunne, ventilerende laag (geen nylon). Een muts is aan te raden bij een lage gevoelstemperatuur en wind.

 • Strik je veters grondig (dubbele knoop), zorg ervoor dat ze niet los gaan tijdens de wedstrijd.

Opm.: Hoe langzamer je tempo des te meer kleding je nodig hebt (behalve bij ca. 20 graden). Bij wandelen treedt een flinke afkoeling op. De gevoelstemperatuur is met name afhankelijk van wind en vochtigheid. Bijvoorbeeld: Wanneer de temperatuur +10°C is met een matige wind (windkracht 5) dan voelt het aan als +4°C. Is het echter 5°C met een matige wind dan voelt het aan als - 4°C. 

3. Maak een loopschema
Dit is uiteraard afhankelijk van het evenement waaraan je deelneemt.

4. Loop uitsluitend op goed ingelopen ( nooit nieuwe!) schoenen en sokken en let op het wegdek bij iedere training en de wedstrijd. Wissel het links en rechts lopen op de weg af wanneer mogelijk. 

5. Heb je een koortsende ziekte (>39o) in de week vóór het evenement, loop dan niet mee!

Adviezen direct voor en tijdens de loop
1. De hoeveelheid die je drinkt, is afhankelijk van het weer en van transpiratie (dit is zeer individueel). Drink tot 45 minuten voor de start extra. Stop dan met drinken en bezoek nog een toilet. Neem een flesje mee in het startvak (ca. 300 ml.) en drink dat 5-10 min. voor de start leeg. Zo voorkom je dat je onderweg moet plassen. Dorstgevoel is nooit een goede graadmeter. Als je niet gewend bent te drinken, drink dan alleen water: 100-200 ml. elke 15 minuten. Dranken met koolhydraat (5-8%) zijn ook geschikt, zorg dat je per uur ongeveer 70 gram koolhydraten inneemt gedurende de gehele race. Flesjes met afgemeten sportdrank (die je aan een riem meedraagt) kunnen je daarbij helpen. Bij koel weer of wanneer je geen snelle loper bent, neem dan liever energiedranken dan vast voedsel of fruit. Dit laatste blijft te lang in de maag. Hulpregel: het gewichtsverschil tussen voor en na de loop van meer dan 1 kg staat gelijk aan de hoeveelheid drank die je te weinig hebt gedronken. Probeer dit uit bij trainingen!

2. Luister naar je lichaam! Voel je je zich niet lekker, stop dan. Eerste symptomen van uitdroging zijn: kippevel op borst en bovenarmen, rillingen, druk in het hoofd, duizeligheid, later spierkramp, braken en droge huid. Deze verschijnselen kunnen snel overgaan in desoriëntatie en verwarring. Heb je wel eens problemen gehad met uitdroging en/of hoge temperatuur dan heb je meer kans het wederom te krijgen (zeker bij warm weer). Loop dan niet; uitvallen is geen schande!

3. Heb je kuitkramp, loop dan langzaam of wandel, eventueel licht rekken; niet stoppen maar wel extra drinken! Pas op voor uitdroging.

4. Start rustig. Controleer je tempo, elke seconde op de kilometer te hard in het begin van de race, kan aan het einde minutenverlies per kilometer betekenen. Loop je eigen tempo; vermijd tempoverhogingen en sprinten in de laatste kilometers.

5. Stop bij pijn op de borst, abnormale kortademigheid en duizeligheid.

6. Let goed op het wegdek en andere situaties om je heen.

7. Breng vaseline aan op tepels, dijen en andere schuurplekken.

8. Medische informatie over ziekten (bijv. suikerziekte,medicijnen) dien je bij je te dragen, bij voorkeur ook vermeld op de achterzijde van het startnummer. Schrijf daar tevens een telefoonnummer op van een contactpersoon, die tijdens de race bereikbaar is. Vermeld je naam, adres en telefoonnummer eveneens op de achterzijde van het startnummer.

Adviezen na de loop

1. Drink veel en loop goed uit. Neem eerst te drinken en gebruik daarna een lichte maaltijd (brood, banaan e.d.).

2. Ook de dagen erna regelmatig wandelen en extra drinken, evenals koolhydraatrijke producten. Neem voldoende tijd voor herstel!

3. Bij koud weer direct verkleden en evt. thee of bouillon drinken. Geen alcoholische dranken of koffie.

4. Direct na de finish is het zinvol om ruim te drinken en voldoende koolhydraten te eten om het vocht- en energieverlies weer aan te vullen. Sportdrankjes met koolhydraten, een ruime hoeveelheid water ( >1/2liter) en rijpe bananen of andere vruchten zijn aanraders.

Urgente vragen vlak vóór de wedstrijd

Heb je, ondanks goede voorbereiding en het lezen van de medische voorlichting, nog urgente vragen over training, blessures, voeding etc. op de dagen vóór een loopevenement dan kun je contact opnemen met jouw huisarts.

Ik wil meedoen aan wetenschappelijk onderzoek, hoe meld ik mij aan?

Blessures komen helaas relatief vaak voor bij hardlopers. De afgelopen jaren is het aantal hardloopblessures in Nederland zelfs toegenomen. Om dit een halt toe te roepen hebben onderzoekers van het Erasmus MC de SPRINT-studie opgezet. Met deze studie hebben de onderzoekers het doel om met een blessurepreventieprogramma het aantal blessures bij hardlopers te verminderen.

Doe je mee?

Om te kunnen onderzoeken of het blessurepreventieprogramma effectief is, zijn bijna 3500 hardlopers nodig die mee willen doen aan de SPRINT-studie.

Alle deelnemers aan de studie wordt gevraagd om vier maal een online vragenlijst in te vullen: direct nadat u zich heeft aangemeld voor het onderzoek, een maand voor het hardloopevenement waarvoor u zich heeft ingeschreven, een week voor het evenement en een maand na het evenement. Deze vragenlijsten gaan voornamelijk over uw training en over blessures. Uitnodigingen voor de vragenlijsten ontvangt u via de e-mail en het online invullen kost u ongeveer 10 tot 15 minuten per keer.

Na het invullen van de eerste vragenlijst vindt een loting plaats. Deze bepaalt in welke groep u terecht komt: de interventiegroep of controlegroep. Deelnemers in de interventiegroep krijgen toegang tot een online preventieprogramma. Dit programma bevat 10 onderdelen met concrete handvaten om het risico op blessures te verminderen. Er zitten geen verplichtingen aan hoe vaak u deze website of mobiele applicatie moet bezoeken of welke adviezen u gaat opvolgen. De deelnemers in de controlegroep hebben geen toegang tot de website en volgen hun gebruikelijke voorbereiding op het evenement.

Heb je interesse?

Vink dit aan op uw online inschrijfformulier, waarna de onderzoekers via e-mail contact met u zullen opnemen. Bij verdere vragen over de studie kunt u mailen naar SPRINT@erasmusmc.nl

Maastrichts Mooiste verplaatst naar zondag 12 juni 2022

Door de aanhoudende onzekerheid rondom COVID-19 hebben we besloten Maastrichts Mooiste te verplaatsen naar zondag 12 juni 2022. De in 2020 aangeschafte startbewijzen blijven geldig voor de 17e editie in 2022.

Lees meer