Veelgestelde vragen

Bekijk op deze pagina alle veelgestelde vragen. Staat jouw vraag er niet tussen? Neem dan contact met ons op. Houd er rekening mee dat de onderstaande informatie onder voorbehoud van wijzigingen is.

Inschrijving

Afstand wijzigen

Kan ik mijn afstand wijzigen?
Ja. Van afstand wijzigen is mogelijk mits deze afstand nog niet is uitverkocht. Bij wijziging van de afstand waarvoor ingeschreven is, vindt geen restitutie van inschrijfgeld, of deel daarvan, plaats. Wijzigen naar een hogere afstand kan met als voorwaarde dat het verschil in prijs tussen beide afstanden wordt voldaan.

Stappenplan voor wijzigen afstand

 1. Log in op jouw dashboard. De link en het wachtwoord hiervoor heb je ontvangen in je bevestigingsmail.
 2. Als je bent ingelogd klik je op “race wijzigen”:
 3. Kies jouw nieuwe afstand en klik op "doorgaan".
 4. Bij wijziging naar een lagere afstand dan waarvoor ingeschreven is, vindt geen restitutie van inschrijfgeld plaats. Bij wijziging naar een hogere afstand dan waarvoor ingeschreven is, dient u het verschuldigde bedrag af te rekenen door op "afrekenen" te klikken.
Wat zijn de algemene voorwaarden?

Hier kun je de algemene voorwaarden vinden.

Bevestigingsmail

Ik heb geen bevestigingsmail ontvangen, wat nu?
Als je je hebt ingeschreven, ontvang je automatisch een bevestiging per e-mail. Zorg dus dat jouw e-mailadres correct is ingevuld.

Heb je geen bevestigingsmail ontvangen? Het kans soms even duren voordat je de bevestigingsmail ontvangt. Controleer ook je spam folder als je de e-mail niet binnen 30 minuten hebt ontvangen. Indien je ook daar niets hebt ontvangen, neem dan contact op met de organisatie.

Coachnummer

Hoe bestel ik een coachnummer?
Bij deelnemers aan de MVV Kids Run 1 EM is het mogelijk om een coachnummer te kopen. Dit is online niet meer mogelijk, maar kan gekocht worden bij de helpdesk bij het evenement, zolang de voorraad strekt.

Bij een inschrijving van de MVV Mini Run 300 meter zit één coachnummer inbegrepen.

Deadline inschrijving

Wanneer sluit de inschrijving?
Inschrijven is mogelijk tot op de dag van het evenement tenzij de startbewijzen eerder zijn uitverkocht. 

Business teams

Hoe kan ik inschrijven als bedrijf?
Heb je hulp nodig bij het inschrijven van een nieuw of bestaand team? Lees dan deze praktische handleiding door.

Scholen

Hoe kan ik inschrijven als school?
Maastrichts Mooiste
 stimuleert kinderen om te bewegen en laat de jeugd kennismaken met de loopsport. Naast de MVV Mini Run (300 m) en MVV Kids Run (1 EM) bestaat voor de oudere en/of meer getrainde scholieren de mogelijkheid om mee te doen aan de MVV 5 km. Heb je hulp nodig bij het aanmaken of bij het inschrijven van een bestaande groep? Lees dan deze praktische handleiding.

Inschrijving wijzigen

Hoe kan ik mijn inschrijving wijzigen?
Bekijk voor meer informatie over het wijzigen van jouw inschrijving de
algemene voorwaarden. Wil je jouw inschrijving wijzigen? Log in op jouw dashboard

Let op: het is niet mogelijk om zelf jouw naam, e-mailadres, geboortedatum of geslacht aan te passen. Neem hiervoor contact op met de organisatie. 

Leeftijden

Welke leeftijd moet ik hebben om deel te mogen nemen?
Voor de leeftijdlimieten gelden de leeftijden op de dag van het evenement:

 • 10 Engelse Mijl: 16 jaar 
 • 10 km: 14 jaar
 • MVV 5 km: 12 jaar
 • MVV Kids Run (1 EM): 4 t/m 12 jaar
 • MVV Mini Run (300 m): 0 t/m 4 jaar
Event shirt

Kan ik een event shirt bestellen?

Het ontwerp voor het Limited Edition runningshirt voor de 19e editie van Maastrichts Mooiste is nog niet bekend. Het is wel mogelijk het shirt te bestellen in het inschrijfformulier of via jouw dashboard.

Startvak wijzigen

Kan ik van startvak wijzigen?
De indeling van de startvak(ken) wordt bepaald op basis van jouw opgegeven verwachte eindtijd in het inschrijfformulier. In verband met de productie van de startnummers is het mogelijk om tot en met vrijdag 10 mei je verwachte eindtijd in te vullen. Vanaf 11 mei worden alle deelnemers automatisch in het laatste startvak ingedeeld. 

Let op: Wijzigen van startvak is dan niet meer mogelijk.

Event info

Bereikbaarheid

Hoe reis ik naar de start?
Wij adviseren deelnemers en toeschouwers zoveel mogelijk met het openbaar vervoer te reizen. Houd er rekening mee dat veel wegen zijn afgesloten en het zal erg druk zijn in de stad. Hier lees je hoe je het gemakkelijkst naar de start reist.

Business runs

Waar vind ik specifieke informatie over de Business Runs?
Op deze pagina kun je alle specifieke informatie over de Business Runs vinden, zoals informatie over het deelnemerspakket, etc. 

Datum

Wanneer is Maastrichts Mooiste?
Zondag 9 juni 2024

 • 10 Engelse Mijl
 • 10 km
 • MVV 5 km
 • MVV Kids Run 1 EM 
 • MVV Mini Run 300 m
Douches

Is er douchegelegenheid?
Nee, er is tijdens Maastrichts Mooiste geen douchegelegenheid.​

Finishlocatie

Waar is de finish?
De finish is op de Markt. Je wordt verzocht na het passeren van de finishstreep door te lopen om zo voor een vlotte doorstroming te zorgen. Bij de finish dien je daarom de aanwijzingen van de organisatie strikt op te volgen.


In het verzorgingsgebied na de finish ontvang je jouw medaille, iets te drinken en een stuk Limburgse vlaai. Het afgezette gedeelte achter de finish is alleen toegankelijk voor deelnemers en de organisatie, dus niet voor toeschouwers of begeleiders. 

Finishfoto

Marathon-photos.com is de officiële fotograaf voor Maastrichts Mooiste. Alle deelnemers worden gefotografeerd op meerdere plekken van het parcours en natuurlijk bij de finish. Ook worden er persoonlijke filmpjes gemaakt. Dus zorg dat jouw startnummer goed zichtbaar is en lach naar de camera. Op jouw uitslagenpagina staat de link waar jij de foto’s en filmpjes kunt bekijken en bestellen.

Medaille graveren

Kan ik na afloop mijn medaille laten graveren?
Ja, na afloop kun je direct jouw medaille laten graveren. In het inschrijfformulier kun je hiervoor "medaille graveren" aanvinken. Als je het bij jouw inschrijving aangeeft, bedragen de kosten hiervoor voor de MVV 5 km, 10 km en de 10 Engelse Mijl € 9,00. Voor de MVV Kids Run en de MVV Mini Run bedragen de kosten hiervoor €5,00. 

Wil je jouw medaille op de dag van het evenement laten graveren maar heb je dit niet besteld? Dan bedragen de kosten hiervoor € 11,00 voor alle afstanden.

Kleding en tassen

Mag ik mijn rugtas of camelbag meenemen in het startvak?
We adviseren je in loopkleding aan de start te komen. 
Het is niet toegestaan om tassen/rugzakken mee te nemen in de startvakken (m.u.v. camelbags) of onbeheerd achter te laten rondom het evenemententerrein of parcours. Alles wat onbeheerd wordt achtergelaten wordt verwijderd en weggegooid in verband met de veiligheid rondom Maastrichts Mooiste.

Medaille

Krijg ik een medaille?
Alle deelnemers ontvangen na het passeren van de finishstreep een medaille als herinnering aan het evenement. 

Muziek

Is er onderweg muziek op het parcours?
Op de dag van Maastrichts Mooiste staan er langs het parcours verschillende muziekpunten om de deelnemers aan te moedigen en toeschouwers te entertainen. Wil jij je aanmelden als band, DJ of orkest? Stuur dan even een e-mail naar info@maastrichtsmooiste.nl.

Parcoursen

Hoe zien de parcoursen eruit?
Bekijk de parcourskaarten van 2024 hier

Prijsuitreiking

Is er een prijsuitreiking?

10 Engelse Mijl

Bij de 10 Engelse Mijl zijn geen leeftijdscategorieën, uitsluitend onderverdeling in man en vrouw. Per geslacht zijn er ereprijzen voor de plaatsen 1, 2 en 3 overall.

 

10 km

Bij de 10 km zijn geen leeftijdscategorieën, uitsluitend onderverdeling in man en vrouw. Per geslacht zijn er ereprijzen voor de plaatsen 1, 2 en 3 overall.

 

MVV 5 km

Bij de MVV 5 km zijn geen leeftijdscategorieën, uitsluitend onderverdeling in man en vrouw. Per geslacht zijn er ereprijzen voor de plaatsen 1, 2 en 3 overall.

 

Programma

Wat zijn de starttijden?

Bekijk hier het programma voor Maastrichts Mooiste op zondag 9 juni 2024.

Startlocatie

Waar is de start?
De starts van alle afstanden, behalve de MVV Mini Run (300 meter), van Maastrichts Mooiste 2024 bevinden zich op de Van Hasseltkade/Maaspromenade. De start van de MVV Mini Run bevindt zich op het Vrijthof. 

Startnummer

Startnummer ophalen

Op zaterdag 8 juni kun je jouw startnummer en shirt ophalen op de Markt. De openingstijden van het wedstrijdsecretariaat zijn 12.00 - 17.00 uur. Indien je op zaterdag niet in de gelegenheid bent jouw startnummer op te halen, kan dit ook op zondag 9 juni vanaf 08.00 uur op de Markt. Vanaf hier is het slechts enkele minuten lopen naar de start op de Van Hasseltkade. 

Startvak

In welk startvak start ik?
In de week voorafgaand aan het evenement ontvang je een mail met de belangrijkste informatie rondom jouw deelname aan Maastrichts Mooiste. Hierin zal ook jouw startvak vermeld worden, deze startvakken worden ingedeeld op basis van de verwachte eindtijd die je hebt ingevuld tijdens jouw inschrijving. Jouw startvak staat ook op je startnummer en is te zien in het persoonlijke dashboard via de link in de bevestigingsmail. 

Tassenafgifte

Waar bevindt zich de tassenafgifte?
De gratis tassenafgifte bevindt zich op het evenemententerrein op de Markt. We adviseren je jouw tas hier af te geven voordat je aan de start verschijnt. Het is niet toegestaan om tassen/rugzakken mee te nemen in de startvakken (m.u.v. camelbags) of onbeheerd achter te laten rondom het evenemententerrein of parcours. Alles wat onbeheerd wordt achtergelaten wordt verwijderd en weggegooid in verband met de veiligheid rondom Maastrichts Mooiste.

Tijdslimieten

Wat zijn de tijdslimieten?

 • 10 Engelse Mijl: 2 uur en 15 minuten
 • 10 km: 1 uur en 30 minuten
 • MVV 5 km: 1 uur
 • MVV Kids Run 1 Engelse Mijl: 20 minuten
 • MVV Mini Run 300 meter: 20 minuten

Deelnemers die na de deadline de finish passeren, worden niet meer opgenomen in de wedstrijduitslag en ontvangen geen medaille.

Tijdsregistratie

Is er tijdsregistratie?
Bij de 10 Engelse Mijl, de 10 km, MVV 5 km en de Business Runs
 zal de MYLAPS BibTag worden gebruikt voor het registreren van je tijd. Achter op je startnummer (Bib) bevindt zich een elektronische chip (Tag) en een kunststof afstandhouder. BibTag maakt het registreren van je tijden heel eenvoudig, het enige wat je moet doen is het correct dragen van het startnummer.

Informatie om een goede tijdregistratie te garanderen

 • Draag het startnummer zichtbaar op de borst. Bedek het startnummer niet met een jack of met je handen tijdens het passeren van de matten op de start- en finishlijn. Deze matten vangen het signaal van je BibTag op. (Let ook op met het indrukken van je eigen stopwatch op de start- en finishlijn).
 • Vouw of kreukel het startnummer niet. Zeker niet op de plaats waar de Tag zit.
 • Gebruik vier speldjes op de hoekpunten van het startnummer, doorboor de Tag niet.
 • Verwijder de kunststof afstandhouder niet.
 • De BibTag werkt op basis van een andere technologie dan de MYLAPS ChampionChip. Daarom kun je tijdens dit evenement geen gebruikmaken van je gele of groene MYLAPS ChampionChip. Je kunt je MYLAPS ChampionChip echter gewoon aan je schoen laten zitten, deze stoort niet op het BibTag syteem.

De Tags hoeven niet ingenomen te worden na de race, je kunt het startnummer (met Tag) als souvenir bewaren of bij het gewone afval weggooien (kunststof).

Wat is de officiële tijd?
De brutotijd is de officiële tijd. Deze start op het moment dat het startschot valt en stopt op het moment dat je de finish passeert. De nettotijd is de tijd die start op het moment dat je de mat op de startlijn passeert en stopt als je de finish passeert. Deze nettotijd wordt als extra service vermeld.

Uitslagen

Waar vind ik mijn uitslag?
Alle uitslagen worden direct na afloop op de website gepubliceerd. De bruto tijd is de officiële tijd. Uitslagen van editie 2023 vind je hier.

Mijn uitslag klopt niet, hoe kan ik deze aanpassen?
Voor opmerkingen en vragen over jouw uitslag, stuur een e-mail naar Mylaps Event Timing. Vermeld daarbij je startnummer en eventueel zelf geklokte tijden.

Verzorgingsposten

Op welke punten vind ik de verzorgingsposten?
Tijdens de 10 Engelse Mijl zijn er drie verzorgingsposten met water. Deze posten vind je bij de Sint Pieterskerk op ongeveer 6 km, de Susserweg op ongeveer 10 km en Tapijn op ongeveer 14 km. 

Tijdens de 10 kilometer zijn er twee verzorgingsposten met water. Deze posten vind je bij de Sint Pieterskerk op ongeveer 5 km en Tapijn op ongeveer 8 km. 

Tijdens de 5 kilometer is er één verzorgingspost met water. Deze post vind je bij Tapijn op ongeveer 3,5 km. 

Alle deelnemers ontvangen bij de finish water en Powerade Mountain Blast 500 ml aangeboden. 

Wedstrijdreglement

Wat is het wedstrijdreglement?
Klik hier voor het 
wedstrijdreglement.

Overig

Goede doel

Wat is het goede doel van Maastrichts Mooiste?
Het goede doel voor Maastrichts Mooiste 2024 is KWF.

Wachtlijst

Is er een wachtlijst voor uitverkochte afstanden?
De inschrijving van een onderdeel sluit zodra alle startnummers voor deze afstand zijn uitverkocht. Er is geen wachtlijst.

Vrijwilligers

Welke vrijwilligerstaken zijn er en hoe kan ik mij aanmelden als vrijwilliger?
Dankzij de medewerking en het enthousiasme van vrijwillige medewerkers kan Maastrichts Mooiste elk jaar weer succesvol worden georganiseerd. Wij danken alle vrijwilligers bij voorbaat voor hun aanwezigheid en inzet. 

Wil jij ook als vrijwilliger aan de slag en een topsportevenement van dichtbij meemaken? Bekijk de spelregels eerst en kies op welke manier jij bij onze organisatie betrokken wilt zijn. Klik hier voor meer informatie

Medisch advies

Wat wordt er medisch geadviseerd?
Adviezen in de voorbereiding en vóór de loop

1. Als je problemen hebt met jouw gezondheid, die een verhoogd risico geven op hart / vaatziekten, zoals overgewicht, hoge bloeddruk, te hoog cholesterol, suikerziekte, al eerder opgetreden hart / vaatziekten, danwel veel voorkomen hiervan in de familie, of indien je vaak blessures hebt, adviseren wij je een sportkeuring op een Sport Medisch Adviesbureau (S.M.A) of sportpoli. Op de website www.sportzorg.nl kun je meer informatie vinden over keuringen, manieren van testen en evt. ook een vragenlijst invullen, m.n ook een cardio/vasculaire vragenlijst. Na invulling daarvan kun je bepalen of het voor jou zinvol is om je op hart / vaatgebied medisch te laten keuren.

2. Kleding en weer:

 • Boven 15 graden en zeker 20 graden moet je je kleden in lichte ventilerende kleding, anders kan het lichaam de warmte niet kwijt en dreigt warmtestuwing. (geen katoen; dat houdt het vocht vast)

 • Bij koud weer (5 graden en voor langzame lopers 10 graden) is een thermo-shirt op de huid de beste keuze. Draag erover heen een dunne, ventilerende laag (geen nylon). Een muts is aan te raden bij een lage gevoelstemperatuur en wind.

 • Strik je veters grondig (dubbele knoop), zorg ervoor dat ze niet los gaan tijdens de wedstrijd.

Opm.: Hoe langzamer je tempo des te meer kleding je nodig hebt (behalve bij ca. 20 graden). Bij wandelen treedt een flinke afkoeling op. De gevoelstemperatuur is met name afhankelijk van wind en vochtigheid. Bijvoorbeeld: Wanneer de temperatuur +10°C is met een matige wind (windkracht 5) dan voelt het aan als +4°C. Is het echter 5°C met een matige wind dan voelt het aan als - 4°C. 

3. Maak een loopschema
Dit is uiteraard afhankelijk van het evenement waaraan je deelneemt.

4. Loop uitsluitend op goed ingelopen ( nooit nieuwe!) schoenen en sokken en let op het wegdek bij iedere training en de wedstrijd. Wissel het links en rechts lopen op de weg af wanneer mogelijk. 

5. Heb je een koortsende ziekte (>39o) in de week vóór het evenement, loop dan niet mee!

Adviezen direct voor en tijdens de loop
1. De hoeveelheid die je drinkt, is afhankelijk van het weer en van transpiratie (dit is zeer individueel). Drink tot 45 minuten voor de start extra. Stop dan met drinken en bezoek nog een toilet. Neem een flesje mee in het startvak (ca. 300 ml.) en drink dat 5-10 min. voor de start leeg. Zo voorkom je dat je onderweg moet plassen. Dorstgevoel is nooit een goede graadmeter. Als je niet gewend bent te drinken, drink dan alleen water: 100-200 ml. elke 15 minuten. Dranken met koolhydraat (5-8%) zijn ook geschikt, zorg dat je per uur ongeveer 70 gram koolhydraten inneemt gedurende de gehele race. Flesjes met afgemeten sportdrank (die je aan een riem meedraagt) kunnen je daarbij helpen. Bij koel weer of wanneer je geen snelle loper bent, neem dan liever energiedranken dan vast voedsel of fruit. Dit laatste blijft te lang in de maag. Hulpregel: het gewichtsverschil tussen voor en na de loop van meer dan 1 kg staat gelijk aan de hoeveelheid drank die je te weinig hebt gedronken. Probeer dit uit bij trainingen!

2. Luister naar je lichaam! Voel je je zich niet lekker, stop dan. Eerste symptomen van uitdroging zijn: kippevel op borst en bovenarmen, rillingen, druk in het hoofd, duizeligheid, later spierkramp, braken en droge huid. Deze verschijnselen kunnen snel overgaan in desoriëntatie en verwarring. Heb je wel eens problemen gehad met uitdroging en/of hoge temperatuur dan heb je meer kans het wederom te krijgen (zeker bij warm weer). Loop dan niet; uitvallen is geen schande!

3. Heb je kuitkramp, loop dan langzaam of wandel, eventueel licht rekken; niet stoppen maar wel extra drinken! Pas op voor uitdroging.

4. Start rustig. Controleer je tempo, elke seconde op de kilometer te hard in het begin van de race, kan aan het einde minutenverlies per kilometer betekenen. Loop je eigen tempo; vermijd tempoverhogingen en sprinten in de laatste kilometers.

5. Stop bij pijn op de borst, abnormale kortademigheid en duizeligheid.

6. Let goed op het wegdek en andere situaties om je heen.

7. Breng vaseline aan op tepels, dijen en andere schuurplekken.

8. Medische informatie over ziekten (bijv. suikerziekte,medicijnen) dien je bij je te dragen, bij voorkeur ook vermeld op de achterzijde van het startnummer. Schrijf daar tevens een telefoonnummer op van een contactpersoon, die tijdens de race bereikbaar is. Vermeld je naam, adres en telefoonnummer eveneens op de achterzijde van het startnummer.

Adviezen na de loop

1. Drink veel en loop goed uit. Neem eerst te drinken en gebruik daarna een lichte maaltijd (brood, banaan e.d.).

2. Ook de dagen erna regelmatig wandelen en extra drinken, evenals koolhydraatrijke producten. Neem voldoende tijd voor herstel!

3. Bij koud weer direct verkleden en evt. thee of bouillon drinken. Geen alcoholische dranken of koffie.

4. Direct na de finish is het zinvol om ruim te drinken en voldoende koolhydraten te eten om het vocht- en energieverlies weer aan te vullen. Sportdrankjes met koolhydraten, een ruime hoeveelheid water ( >1/2liter) en rijpe bananen of andere vruchten zijn aanraders.

Urgente vragen vlak vóór de wedstrijd

Heb je, ondanks goede voorbereiding en het lezen van de medische voorlichting, nog urgente vragen over training, blessures, voeding etc. op de dagen vóór een loopevenement dan kun je contact opnemen met jouw huisarts.